Dlaczego warto spożywać kawę?

Zdecydowanej większości osób wydaje się, że największą korzyścią kawy jest pobudzenie z samego rana. Jest to oczywiście nieprawda. Wspomniany produkt wykazuje się także bardzo pozytywnym działaniem na stan wątroby. Dlaczego warto regularnie pić kawę?

Korzyści dla serca

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że ponad 37000 osób zostało przebadanych przez ostatnie 13 lat przez holenderskich naukowców. Wyniki jednoznacznie wykazały, że spożywanie od dwóch do czterech filiżanek kawy dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca o 20%. Według badaczy w kawie znajdują się substancje chemiczne, które wykazują się właściwościami przeciwzapalnymi. Nie jest jednak rekomendowane dostarczanie organizmowi zbyt dużych ilości kofeiny w trakcie dnia. 

Pozytywne działanie na stan wątroby

Nie wszyscy wiedzą, że wątroba może bardzo skorzystać z właściwości kawy. Omawiany produkt nie tylko będzie strzegł wspomniany organ przed nowotworami. Zmniejszy również ewentualne ryzyko wystąpienia marskości, stłuszczenia czy zapalenia wątroby. Godny uwagi jest również fakt, że przez naukowców została odkryta korelacja między piciem kawy, a zdrowiem wątroby. Należy mieć świadomość, że im więcej kawy będzie się znajdowało w codziennej diecie, tym mniejsza będzie produkcja enzymów wywołujących uszkodzenia czy stany zapalne w tym organie. Wystarczy wypić tylko cztery filiżanki małej czarnej kawy, by zmniejszyć ewentualne ryzyko marskości wątroby aż o 80%. 

Dodatkowa energia

Jak wiadomo, znaczna większość osób sięga po kubek lub filiżankę kawy z samego rana, by się pobudzić. Kofeina nie tylko dodaje odpowiedniej energii, ale również rozbudza. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że po omawiany napój po przebudzeniu sięgają osoby z niedoborem snu. Jest to oczywiście zasługa kofeiny, która zarówno stymuluje do działania, jak i sprawia, że dana osoba będzie bardziej skoncentrowana. Warto wiedzieć, że kawa jest jednym z najlepszych możliwych sposobów na pokonanie uczucia senności, a także zmęczenia. 

 

Korzyści z kawy: Kilka powodów, aby codziennie pić napój

kawa dostępne w sklepie internetowym jest jednym z tych produktów, wokół których prowadzi się wiele badań. Jedne badania mówią, że to dobrze, inne, że źle. Ale liczba osób, które go piją, nie maleje. Długa historia kawy nauczyła nas wielu faktów na temat tego napoju. W tym artykule porozmawiamy o korzyściach płynących z picia kawy.

Właściwości kofeiny

Głównym składnikiem kawy jest kofeina. Jest środkiem pobudzającym układy organizmu: poprawia aktywność mózgu, przyspiesza pracę serca, pobudza pracę woreczka żółciowego. Jeśli jednak nadużywasz tego napoju, może to prowadzić do negatywnych konsekwencji: drżenia, wysokiego ciśnienia krwi, zgagi, bezsenności. Spożywana z umiarem i z zachowaniem kilku zasad, korzyści zdrowotne kawy przechylają szalę na jej korzyść.

Stymulacja układu nerwowego

Korzyści zdrowotne z kawy pochodzą już od 1 do 2 filiżanek kawy dziennie, co może pomóc Ci poczuć się mniej zmęczonym. To wszystko działanie kofeiny, która dostaje się do krwiobiegu, a następnie wędruje do mózgu. Tutaj blokuje adenozynę, neuroprzekaźnik hamujący. To z kolei zwiększa produkcję dopaminy, noradrenaliny i adrenaliny. Hormony te zwiększają poziom energii, poprawiają nastrój i ogólne funkcje poznawcze.

Poprawa sprawności fizycznej

Kawa jest dobra dla tych, którzy ćwiczą. Według badań kofeina zwiększa aktywność fizyczną o 11-12%. Wynika to z faktu, że substancja ta powoduje produkcję adrenaliny, o czym była już mowa w powyższym akapicie. Dzięki temu hormonowi Twój organizm jest gotowy do wytężonej aktywności fizycznej. Kofeina rozkłada również komórki tłuszczowe na wolne kwasy tłuszczowe, które organizm może wykorzystać jako paliwo.

 

Kawa chroni przed chorobą Alzheimera i demencją

Naturalna kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera o 65%. Choroba ta jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i główną przyczyną otępienia u osób powyżej 62 roku życia. Niestety, na świecie nie znaleziono jeszcze lekarstwa. Aby zapobiec rozwojowi choroby, należy prowadzić aktywny tryb życia, stosować zdrową dietę i unikać stresu.

Jakie są korzyści picia kawy?

Dlaczego warto regularnie pić kawę? Jakie są największe korzyści związane z piciem kilku filiżanek tego czarnego napoju dziennie? Czy kawa może się przyczynić do wydłużenia życia?

Kawa chroni przed chorobą Parkinsona

Warto wiedzieć, że choroba Parkinsona jest w najprostszym możliwym ujęciu schorzeniem układu nerwowego, na które narażone są przeważnie osoby starsze. Godny uwagi jest fakt, że do dnia dzisiejszego nie zostało wynalezione lekarstwo na wspomnianą chorobę. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że działania prewencyjne są bardzo ważne. Naukowcy dowiedli, że jednym ze skuteczniejszych sposobów na zapobiegnięcie wspomnianemu schorzeniu jest regularne picie kawy. Badania jednoznacznie wykazały, że osoby, które regularnie piły wspomniany napój, są znacznie mniej zagrożone chorobą Parkinsona, Należy mieć świadomość, że sekretem jest kofeina. Nie dostrzeżono żadnych rezultatów w przypadku osób pijących kawę bezkofeinową.

Ogranicza ewentualne ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów

Według naukowców kawa w niskich cenach w rozsądnych ilościach jest zdrowa. Przeprowadzony został bowiem szereg badań nad korelacją kawy oraz nowotworów. Dostrzeżono, że regularne picie czarnego napoju zdecydowanie zmniejsza zagrożenie rakiem prostaty, jelita grubego, wątroby. Jest to zasługa przede wszystkim antyoksydantów i polifenoli niwelujących stany zapalne w organizmie. 

Człowiek dzięki kawie staje się mądrzejszy

Kawa nie tylko powoduje, że człowiek czuje się pobudzony, ale również oddziałuje na jego zdolności intelektualne. Osobom, które czują się zmęczone, a także im brakuje energii, rekomendowane jest zaparzenie sobie kubka aromatycznego czarnego napoju. Należy zaznaczyć, że dzięki wspomnianej kofeinie zdecydowanie poprawi się czujność, czas reakcji, logiczne myślenie. 

Czy kawa wydłuża życie?

Naukowcy nadal nie wiedzą, jaki składnik kawy jest odpowiedzialny za długowieczność. Wyniki badań jednoznacznie dowiodły, że u osób spożywających kawę ryzyko przedwczesnej śmierci jest niższe aż o 10%. Jest to spowodowane przede wszystkim tym, że antyoksydanty występujące w omawianym produkcie strzegą przed chorobami, a także eliminują bardzo szkodliwe substancje.